Image

В осередках Карітасу провели акції покликані привернути увагу до проблеми торгівлі людьми

0 Comments


22.10.2016, Україна

18 жовтня – Європейський день боротьби з торгівлею людьми, започаткований Європарламентом у 2007 році. Карітас України, для якого протидія цьому ганебному явищу є одним з пріоритетних напрямків, не міг пройти осторонь цієї дати, ініціювавши інформаційну кампанію «Разом з Європою проти торгівлі людьми», покликану привернути суспільну увагу, розповісти про ризики, на які наражаються українці.



Жертвою торгівлі людьми може стати кожен, а знання – ефективний інструмент протидії. Ці гасла були ключовими в цьогорічній кампанії. За роки незалежності, за даними Міжнародної організації з міграції, більше ніж 160 000 українців постраждали від торгівлі людьми, а живуть та працюють за кордоном за різними даними від 3 до 7 млн. українців.

Хоча у зв’язку з нинішньою кризовою ситуацією про актуальність питання торгівлі людьми починають забувати, воно набирає все більшої актуальності, перетворюючись у приховану проблему, яка стосується багатьох українців. Так, за інформацією головного управління національної поліції в Івано-Франківській області, постраждалі люди бояться судової тяганини, тому рідко звертаються до правоохоронних органів і їхні проблеми залишаються прихованими. «Проблема є, вона нікуди не зникла. Більше того, за нашими даними, ситуація стає все гіршою – багато людей виїжджає за кордон, щоб заробити гроші, і дехто з них потрапляє до рук злочинців. Церква дуже переймається цим питанням. Адже ми не можемо інакше!», – розповідає отець Володимир Чорній, директор БФ «Карітас Івано-Франківськ УГКЦ».

Для Західної України, жителі якої часто виїжджають на заробітки за кордон, проблема торгівлі людьми – далеко не порожні слова і інформувати жителів регіону про ризики, на які вони наражаються, реагуючи на привабливу рекламу підозрілих фірм, які пропонують серйозні заробітки за кордоном – завдання як для громадських організацій, так і органів місцевої влади. Карітас Івано Франківськ спільно з департаментом соціальної політики ОДА організували пересувну виставку «Дізнайся більше про торгівлю людьми», ознайомитись з якою в першу чергу запросили молодь – студентів Університету права ім. Короля Данила. «Коли українці, особливо із Західної України, почали масово виїжджати за кордон і там ставали жертвами торгівлі людьми, Карітас розпочав надавати допомогу постраждалим. А тепер ми розуміємо, що треба думати і про майбутнє і запобігти цьому ганебному явищу», ‒ розповів отець Володимир. Він наголосив, що за 10 років роботи проекту допомоги жертвам торгівлі людьми нього звернулося понад 175 постраждалих, а за 2016 рік за допомогою вже звернулося 8 громадян, двоє з них вже 2 отримали статус постраждалого.

Як зауважила головний спеціаліст відділу сім’ї та програм соціального розвитку департаменту соцполітики Івано-Франківської ОДА Надія Савчук, постраждати від торгівлі людьми може кожен: «Це прибуткова злочинна індустрія, яка за обсягами доходів поступається тільки продажу наркотиків та зброї. Вербувальники не дивляться ні на вік людини, ні на її стать, соціальний статус, рівень освіти, походження чи рівень достатку. Стати жертвою може кожен, хто виїжджає за кордон у пошуках роботи». Нинішня ситуація в Україні – це нові зони ризику. «Останні тривожні дзвіночки – це втягування наших чоловіків у збройний конфлікт на Сході, – продовжує отець Володимир. ­– Карітас володіє інформацією про двох прикарпатців, які спочатку потрапили в трудове рабство у Росії , а пізніше були примусово задіяні у збройному конфлікті на Сході України. Чоловіки перейшли через те пекло, але зуміли повернутися додому і звернулися за допомогою до нас. Ми допомагаємо також вимушено-переселеним особам, які постраждали від торгівлі людьми». Все це свідчить про те, що проблема існує, видозмінюється і потребує постійної уваги спеціалістів.

У Дрогобичі відбувся регіональний круглий стіл на тему «Торгівля людьми: минуле чи сьогодення?», організований благодійним фондом «Карітас Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ», у якому участь взяли представники управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації, фахівці з соціальної роботи, представники громадських об’єднань. «Торгівля людьми в теперішній час набуває більш витончених, завуальованих форм, але попри це все вона існує, не є менш жорстокою і, на жаль, не зникає, ‒ відзначила координаторка проектів «Карітас України» із запобігання торгівлі людьми, керівник нинішнього проекту «Підтримка діяльності мережі консультативних центрів для людей, що потерпіли від торгівлі людьми» Наталія Голинська. ‒ Ми ж, працівники «Карітасу», робимо все, що в наших силах, щоб подолати це ганебне явище та допомогти тим, хто цього потребує» Учасники круглого столу, зокрема, відзначали результативну роботу консультативного центру з протидії торгівлі людьми, який працює у двох основних напрямках: веде превентивну діяльність та надає підтримку потерпілим – за останні місяці 10 осіб із Дрогобиччини, що потерпіли від торгівлі людьми, отримали реінтеграційну допомогу.

Інформаційна кампанія поводилась і в інших містах, де працює проект. У Харкові пройшла інформаційна акція «Будь обачним! Не потрапляй у сучасне рабство!», спрямована на підвищення обізнаності населення регіону щодо ризикованих ситуацій, яких можна уникнути, аби не стати жертвою торгівлі людьми. Співробітники організації консультували всіх бажаючих щодо того, як безпечно подорожувати світом і влаштовуватись на роботу без ризиків для власної свободи, безпеки та здоров’я.

Благодійний фонд «Карітас Одеса УГКЦ» в рамках кампанії провів низку заходів. Одним із них став семінар для працівників районних та міських центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді «Психологічні особливості роботи з постраждалими від торгівлі людьми, а також сучасні тенденції та проблеми торгівлі людьми в Україні та світі». Важливим результатом його стало не лише інформування спеціалістів районних соціальних служб про суть проблеми, а й навчання як виявляти постраждалих та перенаправляти до офісу проекту в Карітасі для отримання допомоги, адже часто саме відсутність кваліфікованого консультанта на ранніх етапах стає причиною пізнішої кризової ситуації. «Одним з найважливіших завдань у боротьбі з торгівлею людьми є превентивні заходи, ‒ коментує ситуацію координатор проекту Алла Тихолаз. ‒ Вкрай важливо інформувати людей про те що може привести до експлуатації ‒ як сексуальної, так і трудової. Сьогодні, в ситуації економічної кризи, люди схильні приймати на перший погляд заманливі пропозиції щодо працевлаштування, потрапляючи потім у кризові ситуації». Аби проінформувати якомога більше людей і привернути увагу до проблеми, співробітники Карітасу Одеса також роздавали інформаційні буклети на території залізничного вокзалу.

Круглий стіл «Виклики перед Україною у сфері протидії торгівлі людьми і наша взаємодія для відповіді на них» був організований Благодійним фондом «Карітас Київ» за сприяння Київського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Ключовим аспектом зустрічі стало питання об’єднання зусиль всіх зацікавлених сторін. «Консолідуючи зусилля, ми зможемо ефективніше налагодити допомогу постраждалим», – наголосила радник Мінсоцполітики Олександра Магурова під час заходу. Про готовність налагоджувати і вдосконалювати співпрацю з різними організаціями, причетними до надання допомоги та захисту постраждалим від торгівлі людьми особам говорили і інші учасники круглого столу – представники державних структур, міжнародних та місцевих громадських організацій. Учасники обмінялись інформацію про свою роботу за даним напрямом, сформували карту послуг і можливі напрямки перенаправлення постраждалих чи об’єднання зусиль для проведення превентивних та навчальних заходів, зокрема серед молоді та інших людей, які знаходяться у зоні ризику. «Ми готові взаємодіяти» – було ключовим гаслом, яке звучало у виступах всіх учасників – і співробітники Карітасу Київ сподіваються, що в майбутньому проект розвиватиметься ще більш ефективно завдяки залученню партнерів.

***

Торгівля людьми – злочин, жертвами якого можуть стати чоловіки, жінки і діти. Мова може йти як про трудову, так і сексуальну експлуатацію. Згідно звіту Держдепартаменту США 800 тисяч осіб щорічно стають жертвами торгівлі людьми у всьому світі та більше ніж 1 мільйон дітей страждають від цього злочину за даними ЮНІСЕФ. Якщо на початку 2000-х переважала торгівля людьми з метою залучення до сексуального рабства, зараз майже 90% випадків – трудова експлуатація. Змінилося і співвідношення жертв торгівлі людьми за статтю – якщо раніше майже 90% потерпілих були жінки, то зараз більшу половину з них складають чоловіки. Помилково вважається, що сьогодні жертвами работорговців стають люди з низьким рівнем освіти, адже статистика показує, що 64% постраждалих це люди з технічною та навіть вищою освітою. Сьогодні, в умовах збройного конфлікту та економічної кризи, люди більш схильні приймати пропозиції з працевлаштування за кордоном. Тому завдання громадських організацій – не закривати очі, інформувати громади та потенційних жертв та протягувати руку допомогу тим, хто вже потрапив у біду.

Categories: Новини

Залишити відповідь