Image

У Карітасі Самбірсько-Дрогобицької єпархії пройшов тиждень соціального служіння

0 Comments

12-19 лютого вперше у Самбірсько-Дрогобицькій єпархії пройшов тиждень служіння ближньому, головні подій якого були зосереджені у місцевому Карітасі.  Організатори розглядають цю подію як нагоду ще раз нагадати про благодійність, зрозуміти проблеми людей, якими опікується Карітас, довідатись, яку допомогу отримують потребуючі і де потрібна додаткова підтримка, пропагувати волонтерську діяльність і залучити кошти на доброчинні потреби.

Протягом тижня всі охочі мали змогу відвідати офіс Карітасу у Дрогобичі під час Дня відкритих дверей і наочно побачити, як проходить робочий день соціальних працівників які опікуються сотнями потребуючих; відвідати семінар з психології родинних стосунків за участю участі викладачів та студентів-старшокурсників Дрогобицького державного педагогічного університету ім. Івана Франка, психологів та випускників Школи Сімейного Консультанта. Для дітей був організований веселий флешмоб, у якому взяли участь місцеві школярі, волонтери та наймолодші підопічні Карітасу Дрогобич – вихованці Центру соціальної та психологічної допомоги дітям і молоді з труднощами у навчанні та соціалізації «Разом сильніші». Учасники флешмобу на вулицях заохочували містян до участі в танцях, іграх та конкурсах, говорили та співали про любов, ділилися символічними сердечками. «Люби ближнього свого як себе самого» – ці слова стали девізом заходу.

Однією з ключових  подій тижня став благодійний обід, організований соціальним центром для молоді з особливими потребами «Дивовижні Долоні» у кафе спільнот «Витанія». На нього завітали представники міської ради, та соціальних служб, волонтери, друзі центру, а також єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицької Єпархії владика Григорій (Комар), який так прокоментував цю подію: «Бути серед Вас, це справді привілей, ми, люди, потребуємо одні одних, така наша людська природа, так сотворив нас Господь Бог, і тому кожен хоче попри себе мати таких друзів і людей з якими може поділитись думками і відкрити своє серце і від яких може сподіватись допомоги».  Гості мали змогу познайомитись з вихованцями центру, послухати вірші у їхньому виконанні, просто поспілкуватись з молоддю та батьками, почути про успіхи та проблеми, відвідати майстерню і класи, де працює молодь.  Це був цікавий досвід для гостей, адже часто молодь з особливими потребами залишається «невидимою» для влади і соціальних служб.
Один з вихованців, Мирон, поділився враженнями про свою участь у роботі центру: «Дякую Богу за Карітас! Люблю допомагати ближнім, бути черговим у нас на кухні, це напевно, моя професія  – працювати тут, у центрі. Тут я навчився вишивати, робити намисто, Я щасливий і радію, що у мене є такі особливі друзі, які мене можуть підтримати у біді. Я хочу, щоб ми єднались, тоді у нас все вдасться». Директор Карітасу о. Ігор Козанкевич, підсумовуючи захід, зазначив:  «Дивлячись на вас, розумію як в житті мало треба для щастя. Так мало захотіти і отримати це, а потім дякувати Богові». Керівник центру Людмила Смолень подякувала усім присутнім, зазначивши, що центр отримав нових друзів, які зможуть і в подальшому підтримувати його роботу.

За підтримки мешканців спільноти взаємодопомоги «Наша Хата», яка опікується безпритульними та самотніми людьми, котрі за різних життєвих обставин втратили жило та рідних, на площі Шевченка  у Дрогобичі відбулася роздача гарячих обідів  для потребуючих мешканців міста та безпритульних.

Наприкінці тижня соціального служіння у Храмі священномученика Омеляна Ковча (с. Рихтичі) відбулась Всеєпархіальна проща, яку очолив владика Григорій. Після завершення Літургії усі гості, волонтери, священики та працівники Карітасу скуштували смачний куліш, який приготували мешканці спільноти “Наша Хата” і радо частували гостей у реабілітаційному центрі «Назарет». Після обідньої трапези охочі могли поспілкуватись з людьми, які пройшли реабілітацію, почути їхні історії – як вони пережили залежність і як живеться тепер. Бажаючі могли також відвідати притулок для бездомних і поспілкуватись із колишніми безхатьками.

Categories: Новини