Image

Свята вечеря для потребуючих від Карітасу

0 Comments

Вже не перший рік в Україні підтримується традиція на Святвечір згадувати про тих, хто опинився у скруті напередодні одного з найбільш шанованих для християн свят, і не може відчути традиційного для цього дня домашнього затишку та магічної атмосфери Святої різдвяної вечері. Тому традиційно проводяться вечері для потребуючих, організовані представниками різних конфесій. Карітас також вважає своїм обов’язком у цей день простягнути руку підтримки нужденним і принести їм дещицю тепла та підтримки.

6 січня у Патріаршому соборі Воскресіння Христового у Києві на спільний Святвечір із Главою УГКЦ зібралися родини вимушених переселенців з Донецької, Луганської областей, а також із Криму – 120 осіб, половина з яких – діти. Блаженніший Святослав особисто привітав кожного запрошеного.  У вечері також взяли участь президент Карітасу України Андрій Васькович, віце-президент Карітасу України о. Андрій Нагірняк, директор Карітасу Київ о. Роман Сиротич та священики собору.

Свята вечеря розпочалася зі спільної молитви та привітального слова Блаженнішого Святослава, який висловив велику радість, що у Навечір’я Різдва Христового має можливість бути разом із присутніми, подякував за їх присутність, побажав усім Божої благодаті, миру, любові. «Це ідея Блаженнішого Святослава, а ми лише підтримали її і допомогли організувати», — сказав о. Роман Сиротич, директор Київського Карітасу. – Хочу висловити щиру подяку всім людям доброї волі, які спричинилися, щоб ця свята вечеря відбулася. Дякую працівникам та волонтерам Карітасу, лицарям Колумба, хору Патріаршого собору, семінаристам Київської Трьохсвятительської семінарії, парафіянам Собору Воскресіння Христового і всім, хто допоміг організувати цю Святу Вечерю. Завдяки цьому вимушено переселені люди відчули, що є  ті, кому вони не байдужі, і які готові допомогти, підтримати у скрутні часи».

На вечері всі присутні у теплій родинній атмосфері змогли скуштувати традиційні для української вечері на Святвечір страви – кутю, вареники, борщ,  капусту, рибу, голубці, грибні страви. А потім – поколядувати, бажаючи один одному радості і любові, а головне – миру, який так потрібен сьогодні всім.  До присутніх звернувся і президент Карітасу України Андрій Васькович, наголосивши, що має приємність бути разом з усіма у такий день, побажав різдвяного настрою та підкреслив, що Карітас робить і буде робити все можливе, щоб люди не були покинуті та відчули допомогу в такий не простий для них час.

Особливо звеличили святвечір хористи Патріаршого собору, які прославляли новонародженого своїми колядками, а семінаристи Київської Трьохсвятительської семінарії показали вертеп. А зворушили всіх гостей своїми дзвінкими дитячими голосами наймолодші колядники Патріаршого Собору.

У навечір’я Різдва Христового відбулася Свята Вечеря для вимушених переселенців  в Карітасі Тернопіль, яку відвідали також Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівської Архиєпархії Василій (Семенюк) та мер міста Сергій Надал. Директор, Тернопільського Карітасу о. Андрій Марчук благословив Святу Вечерю та попросив Божим словом підтримати переселенців які через війну втратили свою домівку, рідних і змушені були шукати інше місце для життя. Міський голова Тернополя Сергій Надал висловив подяку Карітасу, який вже другий рік поспіль допомагає переселенцям у різдвяну ніч відчути домашній затишок. Відчути дух родинного тепла допомогли підопічні проекту «Мобільна робота з молоддю», потішивши гостей вертепним дійством.

Свята вечеря для самотніх та безпритульних, на яку прийшло 120 осіб, відбулась у і у Карітасі Дрогобич. Гарного настрою додав вертеп організований мешканцями спільноти «Наша Хата». З вітальними словами виступили керівник спільноти Василь Голод, директор Карітасу о. Ігор Козанкевич, особливої величі святу надали слова та Боже благословення Владики помічника Самбірсько-Дрогобицької Єпархії Григорія Комара. Кожен гість не просто зміг посмакувати вечерею, організованою завдяки волонтерам, жертводавцям,  мирянам та небайдужим підприємцям, а й кожен отримав продуктовий набір в подарунок. «На цій вечері я вперше, почув від знайомого, що вона відбувається щорічно і вирішив прийти, –  розповідає  гість Святої вечері Петро. – Тут дуже смачно, все приготовано з любов’ю, скуштував голубці із картоплею – смак такий як готувала моя мама. Дякую за можливість почати цей рік так радісно, сито та благословенно».

Categories: Новини

Залишити відповідь