Image

«Швидкі для України»: допомога від канадських доброчинців

0 Comments

27 січня 2017 року, з нагоди 25 річниці встановлення канадсько-українських дипломатичних відносин, на Михайлівській площі у Києві відбулась урочиста церемонія передачі найсучасніших машин швидкої допомоги, спеціально оснащених для надання невідкладної медичної допомоги.

Автомобілі були придбані за рахунок приватних та корпоративних пожертв у Канаді. Організаторами проекту стали Конгрес українців Канади та Канадська організація парамедиків «Paramedic Chiefs of Canada», а з українського боку – Посольство Канади в Україні та Карітас України, який після розмитнення, сертифікації та державної реєстрації передав швидкі лікарням.

«Частина канадського серця рятуватиме українців у Харкові, Чернівцях та на нашій Луганщині. Ми за це вдячні і будемо працювати над тим, щоб у наших двосторонніх відносинах було ще багато ювілеїв», — сказав під час заходу міністр закордонних справ Павло Клімкін. А посол Канади в Україні Роман Ващук наголосив, що ця акція, це «результат волонтерської роботи, зусилля громадянського суспільства, провінційних урядів та федерального уряду всієї Канади, адже сотні людей збирали цей подарунок», наголосивши, що така співпраця триватиме і далі, зокрема, в плані навчання щодо надання екстреної допомоги для працівників ДСНС у різних регіонах України.

Президент Карітасу України Андрій Васькович відзначив, що всі машини ліцензовані для потреб в Україні, тому процедура ї підготовки була тривалою, але тепер всі автомобілі готові розпочати «роботу».

Чотири машини поїхали до Центральних районних лікарень Харківської обл. у міста Первомайськ, Валків, Близнюки, Барвінкове, де починає впроваджуватись проект надання базової медичної допомоги найбільш вразливим категоріям населення за допомогою мобільних медичних бригад.

Три швидкі, оснащені спеціальним додатковим аварійно-рятувальним обладнанням, будуть розміщені у м. Сєвєродонецьку Луганської області, будучи прийнятими на баланс  Українського науково-практичного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

Ще три машини прибули до Тернополя, Чернівців та Харкова, де надаватимуть допомогу дітям та матерям ‒ пацієнтам перинатальних центрів «Матері і дитини» та невідкладної хірургії.

Всі автомобілі повністю укомлектовані найсучаснішим обладнанням (наприклад, дефибрілятором – що рідкість для швидких в Україні), пристосовані до українських умов і вже викликають захоплення водіїв, які на них будуть працювати. «Скажу як водій: автомобілі зручні, потужні, добротні що дуже важливо для нашого регіону… вони у чудовому стані» — розповів на церемонії передачі один з водіїв, який працюватиме на одній з машин швидкої допомоги Микола Литвин.

Categories: Новини