Image

Літній відпочинок з Карітасом – нові друзі, нові знання, новий досвід

0 Comments


25.08.2016, Україна

Вихованці регіональних Карітасів ­ –  діти і молодь, що зазнали впливу кризових обставин  – протягом серпня продовжили відпочинок у літніх таборах, організованих за підтримки благодійників.



Понад 30 дітей з Івано-Франківська мали змогу відпочити серед мальовничих гір, у селі Заріччя Надвірнянського району. Разом з постійними підопічними Карітасу у таборі «Край добра та милосердя» відпочивали і діти з родин учасників АТО та вимушено переселених осіб, а вихователями були співробітники Карітасу та волонтери. 

Особливістю цьогорічного табору стало виховання у дітей милосердя – вони вчилися любові до оточуючих, формуванню внутрішнього прагнення надати допомагати ближнім. З цією метою щодня у таборі проводилася «година милосердя», під час якої кожен мав  присвятити годину свого часу добрій справі для іншого. А проявлялось це найрізноманітнішими несподіваними  сюрпризами та приємними подарунками одне одному – до кінця перебування у таборі всі переконалися, що дарувати комусь свою увагу та турботу не менш приємно, ніж отримувати її. 

А оскільки діти завжди залишаються дітьми програма табору була насичена заходами, які робили відпочинок активним, пізнавальним та пам’ятним. Вихованцям пропонувалися творчі конкурси, майстер-класи, спортивні змагання, розважальні програми, такі як конкурс «Чічка Прикарпаття та легінь Карпат» чи спортивні змагання «Козацькі забави», під час яких кожен зміг відчути себе запорізькими козаками та  більше дізналися про козацькі традиції, побут, звичаї. А ще всі охочі мали змогу взяти участь у різноманітних творчих майстернях, де можна було навчитись творчим підходам – декупажу квілінгу, орігамі, власноруч зробити подарункові коробочки, оригінальні браслети, ляльку-мотанку, які стали чудовими сувенірами для рідних та близьких та яскравим нагадуванням про відпочинок у Заріччі.

«Мені дуже сподобався цей табір, адже тут веселі та позитивні люди. А якими цікавими були конкурси та ігри! Особливо мені запам’ятався «Театральний конкурс»! Сценки , які підготували учасники табору були настільки дотепними, що я сміялася до сліз. Я ніколи не забуду цей відпочинок» – ділиться своїм враженнями про відпочинок Жанна. А її товаришка Анастасія додає: «Я була у багатьох таборах, але цей – найкращий!»

Тим часом вихованці Карітасу Коломийсько-Чернівецької єпархії мали змогу відпочити у літньому таборі «Канікули з Богом», який за три літні зміни прийняв 198 дітей віком від 8 до 17 років.  У програмі відпочинку були і щоденні майстер-класи, і спортивні змагання, і реколекції, а також захоплюючі екскурсії, дискотеки та концерти талантів. Урочистий концерт, присвячений закриттю третьої табірної зміни та заключна святкова ватра запам’ятаються вихованцям надовго, адже вони змогли на повну проявити свої таланти, виступити з найрізноманітнішими яскравими номерами  і все це в атмосфері справжнього домашнього затишку. Як відзначали вихованці і вихователі, складалося враження, що це просто сімейний концерт, де немає пафосу чи театральної гри, а тільки щирість та відкритість дитячих сердець. Всі присутні активно підтанцьовували та підспівували у такт  юним артистам, а хтось просто нишком витирав сльози – адже всі прикипіли душею до гір, друзів і атмосфери табору. Як сказала наприкінці зміни аніматор Наталія: «У нас була одна мета – зростити у серцях вихованців багато любові! До Бога, один до одного та до себе. Сподіваюся, нам це вдалося. Найкращий результат нашої роботи буде, якщо всі наші вихованці виростуть хорошими людьми!».

В свою чергу підопічні Карітасу Київ провели кілька незабутніх днів на Київському морі. Головною метою поїздки було розширити соціальний простір дітей, сприяти усвідомленню учасниками цінності здоров’я, формування навичок здорового способу життя, показати як можна конструктивно проводити вільний час, а також сформувати навички відповідальної поведінки, лідерства, свідомого прийняття важливих життєвих рішень. Команда проекту «Мобільна робота з молоддю»  зробила все можливе щоб діти отримали не лише позитивні враження від відпочинку, але і навички зеленого туризму. І, судячи з відгуків вихованців, їм це вдалося. «Мені дуже сподобалось у таборі, він справді крутий, всі чотири дні. А ще мені було цікаво, бо я була з близькими людьми» – розповіла Марія. А її подруга Софія доповнила: «У нас були круті ігри та квести. Найбільше мені запам’ятались  пошук скарбів, гра «павутинка», лабіринт та змагання з волейболу. Це перший раз коли я жила чотири дні в лісі, в палатках  – і це було чудово».

Насолодитись чудовим відпочинком мали нагоду і маленькі підопічні Карітасу на Донеччині, де в літніх таборах понад 160 дітей мали змогу вільно спілкуватись з однолітками, брати активну участь у творчих та спортивних заходах, та просто дихати цілющим повітрям, відновлюючись душевно та фізично, що так необхідно дітям, які стресовані  обставинами військового  конфлікту та вимушеного переселення. Однак до головних «терапевтичних факторів», мабуть, слід віднести – взаємодію. Саме взаємодію, яка включає і спілкування  і допомогу, і виступ на сцені, і спортивні заходи, під час яких активується почуття команди… Все це допомагає дітям вимушено переселених осіб не почуватися відторгненими та відчуженими, а навпаки – допомагає інтегруватися у суспільство та знов пережити почуття єдності та включеності у світ, також дітям активно допомагають аніматори та психологи.

Маленькі підопічні радісно діляться враженнями від свого відпочинку: «Мені дуже сподобався піратський конкурс. Веселий пірат був і конкурси у нього веселі. І костюми гарні!», розповідає Захар. «Коли у нас почалось заняття з арт-терапії, я подумав, що це буде «Майстер-шеф». А виявилось, що всі ці макарони для занять творчістю. І вийшло так цікаво! Я не знав що з макаронів можна стільки всього робити! І ні у кого роботи не повторились! Мені сподобалось», додає Володимир.

***

Щоліта діти і молодь, що зазнали впливу кризових обставин, мають змогу оздоровитись, познайомитись з ровесниками, відвідати цікаві місця і просто відпочити у літніх таборах, які організовують регіональні організації Карітасу України. Кошти на організацію такого відпочинку збираються на Всеукраїнському форумі благодійників, а також під час традиційної щорічної акції «Різдвяна свічка». Кожен табір – це свої традиції, пригоди та пізнавальні заняття, але всіх їх об’єднує одне – бажання допомогти організувати повноцінний і цікавий літній відпочинок дітям, які, в силу різних ситуацій, не мають можливості виїхати влітку з дому. В таборах відпочивають діти та підлітки з малозабезпечених, багатодітних, кризових сімей, а також з родин переселенців. 

Categories: Новини

Залишити відповідь