Image

Навики роботи в умовах соціальних конфліктів: Карітас України продовжує навчання для співробітників

22.09.2016, Київ

Одним з серйозних викликів, які поставила гуманітарна криза в Україні перед всіма громадськими організаціями, що надають соціальну допомогу, стала наявність кваліфікованого персоналу, готового реагувати на всі можливі критичні ситуації, які виникають під час роботи з клієнтами гуманітарних проектів та на рівні громади. Карітас України, вчасно усвідомивши ці ризики, включає  освітні заходи для підвищення кваліфікації та рівня знань своїх співробітників до найбільш пріоритетних напрямків своєї діяльності, адже наявність кваліфікованого персоналу є запорукою організаційної стабільності і подальшого сталого розвитку організації.

Різноманітні навчальні заходи, які проводяться під егідою Карітасу, присвячені як специфіці впровадження окремих проектів, так і загальним аспектам роботи і новим підходам у діяльності. Одним з таких нових підходів стало навчання психологів та соціальних працівників навичкам роботи в умовах соціальних конфліктів на рівні окремих отримувачів послуг і на рівні громади. Перший такий тренінг для 24 учасників (соціальних працівників та психологів) зі Львова, Одеси, Запоріжжя, Краматорська, Маріуполя, Дрогобича, Тернополя та інших міст відбувся в середині вересня у Києві. Всі учасники тренінгу зазначили, що постійно зустрічаються з різноманітними конфліктами у своїй повсякденній роботі і мають нагальну потребу навчитись виходити з подібних ситуацій у конструктивний спосіб, тому участь у подібному заході була для всіх вкрай важливою.

Тренінг був присвячений методам аналізу та практичної роботи з конфліктами в громаді, пом’якшенню наслідків конфліктного протистояння та практикам миротворення на рівні індивіду та громади. Він ставив на меті засвоєння учасниками тренінгу основ практичної конфліктології, навичок аналізу конфліктних ситуацій, прийомів практичної роботи з учасниками конфліктів та основ миротворчої діяльності.

Для проведення тренінгу були запрошені кваліфіковані психологи-конфліктологи – Андрій Гусєв (кандидат психологічних наук, доцент кафедри загальної та практичної психології Навчально-наукового інституту менеджменту та психології Університету менеджменту освіти НАПН України) та Ірина Брунова-Калісецька (виконавчий директор ГО «Інформаційно-дослідний центр «Інтеграція та розвиток», м. Київ). Обидва тренери мають тривалий досвід медіаційної, експертної та тренерської роботи, а також є розробниками навчальних програм миротворчої та полікультурної освіті.

Питання, які висвітлювались на тренінгу включали як теоретичну частину про природу і способи вирішення конфліктів, так і практичні вправи та групові дискусії. Як зазначила одна з тренерів, Ірина Брунова-Калісецька: «Під час тренінгу учасники розширили свої уявлення про поняття конфлікту та змогли опанувати  такий важливий метод аналізу як «картографія конфлікту»,  розглянули питання ідентичності та її ролі у соціальних конфліктах, спробували свої сили в різних техніках конструктивної комунікації та діалогу в конфліктах з людьми та групами. Під час тренінгу піднімалися різні складні питання – стосунків між місцевими мешканцями, учасниками АТО та переселенцями, між християнськими та ісламськими релігійними громадами, питання декомунізації, взаємодії громадян та влади у вирішенні різних проблем, навчальні та реальні конфліктні ситуації».

На думку організатора тренінгу, експерта з психосоціального супроводу Карітасу Ксенії Буханець, таке навчання є вкрай необхідним для всіх працівників соціальних проектів, оскільки саме вони найчастіше зіштовхуються з проблемою конфліктів та їх вирішення, а без знань у цій сфері великий ризик спровокувати ще більший конфлікт  і зашкодити і так уразливим підопічним організації.

Фінансова підтримка для проведення тренінгу була надана Католицькою службою допомоги (США), представники якої Саша Ангєлєвскі та Шон Гріффін привітали учасників тренінгу разом з Президентом Карітасу Андрієм Васьковичем.

Карітас планує не зупинятись на цьому, а і далі продовжувати інтенсивне навчання своїх співробітників, що допоможе ще активніше і професійніше надавати допомогу всім потребуючим.

Categories: Новини