Літні табори для вихованців Карітасу

0 Comments

Традиційно, літо – це час відпочинку, оздоровлення, нових вражень та друзів. Щороку Карітас намагається, залучивши благодійників, організувати літні табори для своїх підопічних – дітей та молоді. Ці табори можуть бути різними за тематикою, але всі вони покликані допомогти дітям, які потрапили у складні життєві обставини. Не дарма в них завжди працюють професійні психологи, які допомагають вихованцям справитись з проблемами спілкування з однолітками, навчитися справлятись з труднощами. І неважливо, яким буде табір – чи тривалий виїзд в гори або на море, чи туристичний маршрут з палатками, чи просто літній табір у місті – діти завжди захоплено діляться враженнями від всіх заходів, які проводяться, аби зробити відпочинок максимально насиченим, корисним і просто захоплюючим.

Підопічні Карітасу Київ відпочили та оздоровились у Карпатах. Зараз вже третя група підкорює карпатські вершини. Всі діти, що повертаються з табору, відзначають надзвичайну атмосферу дружби та єдності, яка там панує. Кожного дня на дітей чекають веселі пригоди, подорожі в гори, різноманітні змагання та конкурси, де кожен охочий міг проявити свої творчі здібності. До табору навіть завітали волонтери з США, які проводили заняття з англійської мови.

Останні роки Карітас значно розширив свою географію в Україні, відкривши осередки на сході. А ще з’явилась нова категорія підопічних – діти вимушено переміщених осіб, які потребують особливого підходу, а також психологічної та інтеграційної допомоги. Тому і табори з інтеграційною складовою, аби познайомились діти з різних куточків України, більше довідались про культурне розмаїття та звичаї, знайшли друзів з інших міст. Таким став терапевтично-оздоровчий табір «ЛелЕкоЛенд», який організовував Карітас Полтава за фінансової підтримки Європейського Союзу через International Alert.

Підопічні Карітасів Полтави, Львова, Івано-Франківська, Харкова, Маріуполя, Краматорська змогли відпочити протягом десяти днів однієї з табірних змін, здружитись, оздоровитись, побувати на екскурсіях – наприклад, відвідати столицю гончарства Опішню, спробувати їзду на конях, створювати мультфільми та журналістські репортажі, змістовно та насичено проводити кожний день.  А, оскільки табір все ж був орієнтований на дітей у кризових обставинах, учасники не просто  оздоровлювались, а й проходили психологічну реабілітацію за прогресивними терапевтичними методиками.

Незабутньо! Так одним словом характеризували свої 12-денні канікули в с. Ільці Івано-Франківської області 30 дітей «Центру для дітей та сімей» Карітасу Одеса. За ці дні вони мали чудову нагоду зміцнити здоров’я та ознайомитись з неповторною природою Карпат. Для більшості це була перша поїздка в регіон, тому вивчали культуру Гуцульщини – відвідали  Музей Гуцульщини у Верховині, Національний музей народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. Й. Кобринського в Коломиї, унікальний Музей музичних інструментів Романа Кумлика, де не лише захоплено слухали розповідь доньки відомого музиканта, а й мали нагоду пограти на різних інструментах, зокрема й цимбалах та триметровій трембіті. У Криворівні в музеї «Хата-Гражда», де Сергій Параджанов знімав свій шедевр «Тіні забутих предків», дітям розповіли про головних героїв цієї повісті та про цікаві моменти зйомок. Дуже насиченою була і поїздка на ярмарок в Яремче. Окрім радощів від придбаних сувенірів, діти заворожено спостерігали за бурхливими потоками та водоспадами Прута. Окремі враження, неперевершені емоції подарували дітям походи в гори: надзвичайної краси краєвиди, чисте повітря, задоволення від того, що змогли подолати відстань у 16 кілометрів по туристичному маршруту до Писаного Каменя та назад. І, звичайно ж, спортивні змагання, турніри з бадмінтону та настільного тенісу, творчі заходи (день психології, день англійської мови, день театральної майстерності, день гумору тощо); катання на конях – це все те, що робило відпочинок незабутнім та ще довго покращуватиме настрій учасників.

Канікули з Карітасом Волинь також стали незабутніми для вихованців, які мали змогу відпочити у християнському таборі «Лісова казка» для дітей віком 8-14 років, що проводився у червні в урочищі Гряда, поблизу Шацька. Табір був організований в рамках проекту «Національна мережа центрів для дітей та сімей».  З дітьми працювали психолог, соціальний педагог, також вони мали духовний супровід. Такий табір – добра традиція для організації, за шість років проведення понад 500 дітей мали змогу відпочити на мальовничій природі. Цього року база відпочинку прийняла 42 дітей. Різноманітні конкурси, забави, майстер-класи, відпочинок на березі озера Світязь, духовна і психологічна опіка, театральні вистави, вечорниці з танцями – ось комплекс заходів, який на протязі 10 днів мав на меті сприяти новим знайомствам, дружньому спілкуванню та здобуванню нового життєвого досвіду.

Карітас Самбірсько-Дрогобицької єпархії організував інтеграційний табір в с. Довге-Гірське для дітей бійців АТО, з родин ВПО, а також просто дітей, які мають життєві проблеми, з різних міст і сіл Львівської області. Щоденні руханки босоніж, ігри, змагання, тренування з бойового гопака, квести, козацькі забави, походи на водоспад, гори озеро, танці, футбол, інтерпретація казок… Цей довгий список можна продовжувати, а враження дітей, що відпочивають у таборі можна об’єднати в одне слово: «Надзвичайно!».

Талановиті, креативні, творчі, веселі, дотепні! Учасники табору «Карпати 2017» Карітасу Броди не перестають дивувати своєю різнобічністю. Театр-форум – один з таких заходів. Діти отримали масу задоволення від перегляду постановок українських казок, потішили креативністю, винахідливістю, гумором та творчим підходом. Усі учасники табору мали чудову нагоду відпочити і, разом з тим, відкрити для себе чарівне Закарпаття, оздоблене мальовничою красою гір та озер.

А юні підопічні Карітасу Кам’янське поїхали на море і це були десять днів незабутніх! Були змагання, були сльози розчарування та радість від досягнень. Але діти всі отримали перемогу, незабуті враження та ще й багато подарунків. Одним з найцікавіших заходів був відбулася квест—вікторина під назвою «Україна — це ми!». Діти показали високий рівень знань про рідний край у різних сферах: мова, географія, спорт, театр та мистецтво.

В Карітасі розуміють, що навіть короткочасний відпочинок може справити незабутні враження на дітей. З 27 по 30 червня працівники проекту «Мобільна робота з молоддю» Карітасу Тернопіль вкотре організували літній туристично-відпочинковий табір для своїх підопічних. 21 дитина із малозабезпечених, багатодітних та кризових родин отримала змогу відпочити з ровесниками. Основне завдання табору – створення умов, в яких  підлітки могли б проявити самостійність, силу волі, згуртованість, відповідальність а також уміння бути частиною команди. Проходив табір у мальовничому селі Дорошівці Заліщицького району Тернопільської області, на березі р. Дністер.

«Цього року у нас був «пригодницький» табір, – розповідають вихователі. – Пригоди розпочалися одразу після прибуття на місце, оскільки дітям потрібно було переправитися вбрід через річку, щоби опинитися на острові, на котрому усі проживали в наметах. Ще одне випробування приготувала погода. Одного дня була настільки сильна гроза, що якби не спільні зусилля усіх учасників, то частина таборового спорядження опинилася б в річці. І цей випадок вкотре показав дітям, що гуртом – ми сила, а поодинці можна швидко опинитися в біді». І хоч табір тривав недовго, проте за цих чотири дні підлітки пережили безліч спланованих та випадкових моментів, котрі продемонстрували їм їхні сильні та слабкі сторони. Багато років працюючи із дітьми, працівники проекту добре знають, що найкраще діти навчаються тоді, коли переживають ту чи іншу подію на власному досвіді. «Ми намагалися створити їм умови, де б вони змогли побачити себе зі сторони, відчути наслідки власних вчинків, пізнати себе глибше, – говорять організатори. –  З цим багажем вражень та знань усі повернулися додому, а от що вони із цим зроблять – залежить лише від них. Одного дня підліткам було запропоновано уявити, що вони опинилися на безлюдному острові і перед ними постало декілька завдань: змайструвати халабуду із підручних матеріалів, котра б витримала дощ, приготувати місце для вогнища, де б воно могло горіти довгий час, змайструвати ложку і знайти їжу для виживання. А згодом продемонструвати усе це в маленькому спектаклі. Дитячій уяві не було меж та й зрештою умови на острові сприяли втіленню їхніх ідей.

Втім, навіть коли організація не мала достатньо фінансових та організаційних можливостей для організації відпочинку дітей за містом, вихованці не залишались без спеціальних літніх заходів. «Сад талантів» – таку назву отримав християнський міський табір при Карітасі Коломийсько-Чернівецької єпархії, який  працює вже другий рік поспіль. Тема цьогорічного табору –  мистецтво та творчість. Організатори підготували цікаву програму, яка поєднує улюблені дитячі розваги та навчання – а учасники табору це діти різного віку, від 4 до 10 років. Вихователі знайомили всіх з шедеврами світового мистецтва, а також дали нагоду спробувати себе у різноманітних галузях: образотворчому мистецтві, скульптурі, музиці, хореографії, театрі, кулінарії, дизайні та літературі. Родзинкою літнього християнського табору є заняття з образотворчого мистецтва англійською мовою, які проводить художниця з Литви Номеда Чюрльоніте. Мисткиня каже, що докладає максимум зусиль, аби діти дізналися багато нового, розширили знання про навколишній світ та стали справжніми ерудитами в галузі мистецтва. Організатори табору впевнені,  що впродовж зміни діти не тільки корисно проведуть частину літніх канікул, а ще й відкриють в собі нові таланти.

На базі Карітасу Хмельницький працював міський дитячий літній табір, який мав на меті культурно-пізнавальний розвиток юних підопічних. Близько трьох тижнів діти та підлітки з малозабезпечених, багатодітних, кризових сімей та з вимушено переміщених родин мали змогу корисно та весело проводити час, брати участь у різноманітних заходах, відвідувати з екскурсіями цікаві місця міста
та області. Звичайно, найбільш пам’ятним виявився день подорожей за маршрутом «Золота підкова Львівщини», коли  підлітки перенеслись у світ середньовіччя, епоху замків та храмів. Значна частина заходів табору була направлена на розкриття юних талантів. Тут варто згадати і похід в науково-розважальний центр «Еврика», і творчі майстер-класи, де діти виготовляли брелки, плели браслети, пізнавали мистецтво рваної аплікації та декоративної обробки дерева. У музеї пізнавальної науки дітям продемонстрували чудернацькі явища навколишнього світу, царство головоломок, інтелектуальних ігор. Окрім того, підлітки побували в музеї 19–ї ракетної бригади військової частини, де їм привідкрили таємниці військової служби, розповіли цілу історію про ракетну дивізію, її героїв. Організація табору стала можливою завдяки доброчинцям, кошти на нього, зокрема, збирались на Українській Біржі Благодійності.

Літо лише перетнуло екватор – юних підопічних Карітасу ще чекає немало пригод!

Categories: Новини