Image

Карітас відзначив Міжнародний день людей похилого віку

0 Comments


10.10.2016, Україна

Щороку, 1 жовтня, у всьому світі відзначається проголошений ООН Міжнародний день людей похилого віку, з кожним роком набуваючи дедалі більшої актуальності, адже проблема старіння людства стає глобальним викликом – з одного боку варто більше зосереджуватись до допомозі та підтримці, а з іншого – допомагати їм залишатись повноцінними членами суспільства допомагаючи долати психологічну межу старості. Чимраз актуальнішою ця проблема стає і для України, бо за останньою статистикою понад 22% населення країни – люди у віці від 60 років.



Карітас України, який завжди намагається не стояти осторонь актуальних соціальних проблем, розглядає допомогу людям похилого віку як один із найбільш пріоритетних напрямків своєї роботи. Найвідоміша і найтриваліша програма Карітасу – «Домашня опіка» – працює вже майже 20 років, намагаючись покращити якість життя людей, які опинились у скрутних обставинах: тих, які не можуть вийти з дому через недугу чи старість, і про яких нема кому подбати. Кваліфіковані соціальні працівники проекту допомагають своїм підопічним і в побуті, і з базовими медичними процедурами і у веденні домашнього господарства. Поза тим, співробітники Карітасу намагаються просто підтримати пенсіонерів, аби вони не замикались у чотирьох стінах свого дому – ті, хто мають змогу, завжди бажані гості в приміщеннях Карітасу в Україні. І, зрозуміло, не могли оминути свято співробітники регіональних організацій, запросивши до себе своїх стареньких підопічних на почастунок і культурну програму.

Віддати шану людям, які пройшли нелегкий життєвий шлях, зібрались співробітники, підопічні та партнери Карітасу Харків. У дружній атмосфері гості мали змогу і подивитись концерт, підготований місцевими самодіяльними акторами та  волонтерами місцевого центру «Разом», і  попробувати смаколиків, і послухати щирі побажання він директора фонду о. Сергія Коваля, який усім присутнім побажав міцного здоров”я і Божого благословення. 

Вітали своїх підопічних і в Бориславі. На вже традиційне святкування зібралося стільки гостей, що їх ледве вмістив зал місцевого Карітасу. Очевидно, що давні традиції шанування своїх батьків і дідів живуть і далі і це запорука збереження духовних цінностей України. Для почесних гостей свята співробітники приготували смачний обід, а потім був концерт учнів Бориславської гімназії. У місті добре знають і шанують досвід Карітасу у роботі з літніми людьми, які потребують особливої опіки – заступник міського голови Роксоляна Гарасимів також завітала на свято, побажала всім міцного здоров’я й усіх гараздів на довгі та щасливі роки, а також високо оцінила діяльність програми домашньої опіки і співпрацю місцевих соціальних служб і Карітасу, що робить ефективнішою допомогу потребуючим.

Але допомога літнім людям для Карітасу – це не лише концерти та почастунок. В рамках благодійної акції «Молодь дбає про літніх людей», започаткованій з ініціативи місцевого Карітасу, студенти трьох вищих навчальних закладів Івано-Франківська зібрали 3 465 грн. благодійних пожертв, за які було придбано  та  передано Івано-Франківському геріатричному пансіонату майже 300 підгузників. До акції, яка мала на меті привернути увагу студентства і громадськості до проблем хворих самотніх людей похилого віку, а також показати приклад соціального служіння студентів-волонтерів ближнім, які потребують допомоги, долучились студенти  Прикарпатського університету ім. В. Стефаника, Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу та Прикарпатського юридичного інституту. Акція, що фактично повністю впроваджувалась силами студентів, які самі розробляли макети листівок, відзняли і змонтували відео, які поширювали  в соцмережах, дала змогу відчули старим і немічним людям, що про них пам’ятають і турбуються, але і навчила молодь допомагати ближнім. «Ми зараз хотіли допомогти саме немічним людям похилого віку, адже в наші дні більше допомагають військовим, збирають гроші на АТО, а ці люди лишаються поза увагою, хоча потребують дуже великої підтримки», ‒ розповіла волонтерка Карітасу, студентка Педагогічного інституту ПНУ ім. В. Стефаника Христина Хмелівська.

Співробітники Карітасу у Тернополі також долучились до соціального служіння у Міжнародний день людей похилого віку, за кошти спонсорів закупивши засоби гігієни для своїх підопічних самотніх людей похилого віку. І хоч це не були квіти і концерти, але такі подарунки допомагають скрасити нелегкі будні важкохворих підопічних проекту «Домашня опіка».

Тим часом Карітас Київ, за підтримки німецького фонду EVZ у рамках програми «Місце зустрічі: діалог», розпочав діяльність в рамках проекту «Створення сприятливого соціального простору для зустрічей та взаємопідтримки жертв націонал-соціалізму, вимушених переселенців та осіб з обмеженими функціями мобільності». Основна ідея проекту полягає у допомозі  та підтримці осіб похилого  віку, які є жертвами націонал-соціалізму та тоталітаризму. Проект передбачає створення умов для розвитку сприятливого для довіри простору серед осіб похилого віку через проведення просвітницьких занять, тренінгів, виїзних зустрічей, відвідування маломобільних та немобільних вдома та започаткування груп взаємопідтримки на базі Карітасу Київ. Європейський досвід показує, що соціальна взаємодія та психологічна підтримка є ключовими у підтриманні душевного здоров’я людей похилого віку. Саме залучення молодшого покоління сприятиме подальшій зміні уявлень та умов взаємодії дітей та літніх людей. Крім того, важливим є й створення середовища підтримки серед родин, де є мало- або немобільні особи, які стали жертвами націонал-соціалізму, комунізму.

***

Міжнародний благодійний фонд «Карітас України» розширює всеукраїнську соціальну програму «Домашня опіка» – безкоштовну медико-соціальну допомогу самотнім літнім людям. Відтепер проект функціонує не лише в Києві, Львові, Одесі, Івано-Франківську, Тернополі, Коломиї, Бориславі, Хмельницькому, Дніпрі, – а й в Харкові, Краматорську та в Чорткові. Так, на сході України проект адаптований до потреб вимушених переселенців.   Наразі догляд працівників «Домашньої опіки» постійно отримують майже 700 підопічних похилого віку, в яких немає рідних і близьких людей. З них понад 200 осіб – вимушені переселенці на сході України.

Діяльність «Домашньої опіки» спрямована на покращення якості життя людей, які опинились у скрутних обставинах: тих, які не можуть вийти з дому через недугу чи старість, і про яких нема кому подбати. Водночас – це можливість для людини залишатись вдома і безкоштовно отримувати допомогу, не змінюючи звичні умови на лікарняний стаціонар чи притулок. З підопічними проекту працюють соціальні працівники та медсестри, а з вимушеними переселенцями на сході України –  лікар та психолог.

Проект реалізовує кваліфікована команда, яка впроваджує в Україні міжнародні практики медико-соціальної роботи за зразком аналогічних програм у Німеччині, Франції та Австрії. Карітас України втілює проект вже 17 років. Загалом за час роботи проекту допомогу отримали понад 13 000 осіб.

Categories: Новини

Залишити відповідь