Робота з дітьми та молоддю в кризових обставинах

У рамках стратегії світового Карітасу по боротьбі з бідністю та соціальним виключенням, вже понад 10 років Карітас України спрямовує значні зусилля на соціальний захист молоді, дітей і сімей, що перебувають у складних життєвих обставинах. За цей час ми переконались: молоді люди мають величезний внутрішній ресурс, щоб долати труднощі та кризи, і найважливіше, що їм для цього потрібно – це розуміння, підтримка та простір бути собою.

Центри «Мобільної роботи з молоддю» працюють у Львові, Києві, Дніпропетровську, Хмельницькому та Тернополі. Кожен з центрів – це передовсім територія молоді, де господарями є підопічні Карітасу. Приміщення облаштовані максимально зручно для дітей – в них багато вільного простору для ігор, творчості та спілкування. Це – другий дім для молоді, їхній безпечний простір.

У соціальних центрах з дітьми працюють психологи, педагоги, соціальні працівники, а також волонтери, які допомагають проводити освітні заняття для дітей, організовують свята та майстер-класи, супроводжуть під час екскурсій.

Мета проектів для дітей та молоді – сприяти формуванню системи соціального захисту та посиленню потенціалу та компетенцій дітей, молоді
та сімей у самостійному подоланні складних життєвих обставин.

Основними принципами роботи є:

• Комплексність
  • Робота над стосунками
  • Орієнтація на ресурси
  • Орієнтація на потреби та участь
  • Добровільність
  • Відсутність формальностей і гнучкість