Кубок Карітасу з вуличного футболу

Допомогти зараз

2-3 червня у столиці відбудеться Всеукраїнський чемпіонат з вуличного футболу для молоді «Кубок Карітасу». Подія об’єднає понад 110 учасників віком 13-16 років з 11 міст України і стане найбільшим турніром з аматорського футболу для юнацтва. За словами організаторів, заявлених команд-учасниць – вдвічі більше, ніж торік, під час першого Чемпіонату.

Ідея «Кубку Карітасу» – це класична ідея вуличного футболу, яким він є у світі: гра для всіх, незалежно від рівня підготовки, статі чи соціального статусу. В командах – і хлопці, і дівчата, більшість яких – із сімей у складних життєвих обставинах. Це підлітки, які будують себе самі: вони мають дещо слабші початкові умови і відвідують молодіжні центри Карітасу у своїх містах, де отримують психологічну підтримку, працюють над характером. Тренування з футболу для них – спосіб ставити цілі, формувати силу волі, спілкуватись, ставати сильнішими.

До змагань у цьогорічному чемпіонаті зголосились команди з Києва, Львова, Одеси, Хмельницького, Коломиї, Дніпра, Запоріжжя, Кремінної (Луганська область), Старобільська, Кам’янського та Мелітополя. Для учасників турніру передбачені екскурсія та квест на НСК «Олімпійський», майстер-класи з вуличних видів спорту. Чемпіонат підтримує Федерація футболу Києва, представники якої будуть суддями змагань.

Турнір з вуличного футболу є волонтерським проектом працівників благодійного фонду «Карітас України», які працюють з дітьми та молоддю. «Підлітки створюють власні футбольні команди, роблять футбольні ворота з підручних засобів на подвір’ї. Вони знаходять тренерів, самі прописують графік і тренуються навіть у погану погоду. Чемпіонат – це додаткова мотивація для них: вірити в себе, наполегливо йти до мети», – додає Ірина Пухняк, організаторка турніру.

Бюджет проекту складає 105 тис. грн. Третину цієї суми вже надали партнери. Хоч кількість учасників значно перевершила очікування, організатори вірять, що з допомогою небайдужих українців усі заявлені команди зможуть взяти участь у змаганнях. Чемпіонат планують організовувати щорічно і в перспективі зробити його міжнародним.